Warme natte zomers en koele droge winters kenmerken het klimaat van de Zuid-Koraanse hoofdstad Seoul. Het klimaat van Seoul ligt op de grens van een vochtig subtropisch klimaat (klimaattype Cwa binnen het Köppen-Geiger klimaatsysteem) en het warme landklimaat (type Dwa). Omdat er tijdens de zomers aanzienlijk meer neerslag valt en omdat de wintermaanden vrij koud kunnen zijn is er een situatie ontstaan waarbij de overgangsseizoenen vaak de meeste aangename dagen opleveren om in Seoul te verblijven.
Seoul weer en klimaat
Belangrijke factoren voor het weer in Seoul
Er zijn een aantal factoren die het weer in Seoul (deels) bepalen:
• In de winter wordt er geregeld koude lucht vanuit Siberië aangevoerd. Op dagen dat dit gebeurt kan het ’s nachts streng vriezen en blijft de temperatuur overdag vaak ook onder het vriespunt. Een Siberische luchtstroom kan ook zorgen voor sneeuwval.
• Een verschijnsel dat in het voorjaar voor kan komen is Aziatische stof (ook wel geel stof of Chinese stofstormen genoemd). Stof uit de woestijnen van Mongolië, Kazachstan en Noord-China wordt dan door harde winden over delen van Azië verspreid. Gebieden die daar het meeste last van hebben zijn het noorden van China, het Koreaans Schiereiland, Japan en delen van het Russische Verre Oosten. De toegenomen woestijnvorming in China zorgt voor een toename van dit verschijnsel, zowel in frequentie als in intensiteit.
• De Oost-Aziatische moesson brengt zware regenval naar Seoul. Er is zelfs een speciale naam voor dit korte maar heftige regenseizoen: de jangma. Dit regenseizoen begint in Seoul normaal gesproken eind juni en houdt aan tot het einde van juli.
• Zuid-Korea ligt in de zone waar orkanen, die men hier tyfoons noemt, voor kunnen komen. Vanaf juli tot en met oktober is het orkaanseizoen. Gemiddeld eens per jaar tot twee jaar komt er een tyfoon dicht in de buurt van Zuid-Korea of bereikt een tyfoon het Koreaanse vasteland. Hoewel Seoul zelf niet zo eenvoudig vol getroffen kan worden door een tyfoon, is er bij orkaanactiviteit in de omgeving vaak wel sprake van zware regenval en aantrekkende wind in Seoul.
De winter in Seoul
Het weer in Seoul staat in het winterseizoen veelal onder invloed van een groot hogedrukgebied boven Siberië. Noordwestelijke winden zijn dan dominant en de aanvoer van koele lucht vindt vrij veel plaats. Hierdoor zijn de winters aanzienlijk koeler dan je op basis van de geografische ligging zou verwachten. Seoul is in het koelste seizoen kouder dan Nederland, terwijl het qua breedtegraad vergelijkbaar met Spanje en Turkije ligt. De winter begint zo eind november / begin december en houdt aan tot in maart. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur enkele graden boven het vriespunt en de minimumtemperatuur een stukje onder het vriespunt. In de maanden december en januari is matige vorst geen uitzondering in de nacht en ook strenge vorst kot dan geregeld voor. Periodes van kou worden geregeld onderbroken door een paar dagen met beduidend milder weer, waarbij bewolking en lichte neerslag kenmerkend zijn. In de winter valt de meeste neerslag in de vorm van sneeuw in plaats van regen.
De lente in Seoul
Maart is een duidelijke overgangsmaand naar beter weer. De eerste helft van maart is vaak nog vrij grillig met meerdere koele dagen, maar in de tweede helft van deze lentemaand zie je vaak een significante weersverbetering optreden. Vaak schiet de temperatuur in deze periode al een paar keer boven de 15 graden Celsius en als je geluk hebt wordt de 20-graden-grens ook al een keer overschreden. De verminderde invloed vanuit Siberië zorgt ervoor dat storingen meer kans krijgen om Seoul te bereiken. Het aantal dagen waarin enige neerslag voorkomt neemt toe en ook de gemiddelde maandelijkse neerslagsom stijgt. Vooral in mei zie je dat de kans op een soms flinke regenbui toeneemt.
De zomer in Seoul
In juni heeft het weer in Seoul een duidelijk zomers karakter. Gemiddeld ligt de temperatuur overdag dan al zo rond de 25 tot 29 graden. Ook zie je dat de relatieve luchtvochtigheid toeneemt. De gemiddelde luchtvochtigheid ligt in juni op 68,1%, terwijl die in de eerste vijf maanden van het jaar vrijwel constant onder de zestig procent ligt. In de tweede helft van juni neemt de kans neerslag toe. Je kunt de klok er niet helemaal op gelijk zetten, maar het is vooral de laatste week van juni waarin je ineens veel gemakkelijker te maken kunt krijgen op een dag met redelijk veel regen. Dit is het moment waarop meestal het regenseizoen in Seoul begint.
Juli is warm, klam, nat en vrij somber. Het aantal uren zonneschijn per dag halveert ten opzichte van mei en de gemiddelde maandelijkse neerslagsom stijgt naar ongeveer vierhonderd milliliter. Bijna een zelfde hoeveelheid valt er ook nog eens in de maand augustus. De zomermaanden juli en augustus zijn in Seoul samen goed voor ongeveer net zoveel regen als er in Nederland in een heel kalenderjaar valt. Wat opvallend is, is dat er ‘slechts’ gedurende de helft van de dagen sprake is van neerslag van enige betekenis (meer dan 0,1 millimeter per etmaal). Dat betekent dat op de dagen dat het wel regent neerslaghoeveelheden van tientallen tot soms wel meer dan honderd millimeter vrij normaal zijn. Op dit soort dagen wil je liever niet in Seoul verblijven.
In september zie je een duidelijke weersverbetering optreden. De eerste helft van deze laatste zomermaand is vaak nog vrij nat, maar in de tweede helft van de maand merk je dat de zon zich meer laat zien, het minder vaak regent en dat de temperatuur nog zeer aangenaam is. De kans op een tyfoon in de buurt van Seoul neemt ook af.
De herfst in Seoul
Oktober en november zijn de overgangsmaanden van de warme natte zomer naar de koele en droge winter. De gemiddelde temperatuur daalt in redelijk grote stappen. In de praktijk is er vooral sprake van koelere en warmere dagen en periodes die elkaar in het najaar afwisselen. De onvoorspelbaarheid van het weer in de herfst heeft zijn charmes, maar het zorgt er voor toeristen voor dat het vrij lastig is om te bepalen welke kleding er ingepakt dient te worden. Ons advies is om vooral in oktober op alle soorten weer voorbereid te zijn en vooral met laagjes kleding te werken. Overdag kan het soms nog zomers warm zijn terwijl het dan ’s avonds al vrij snel afkoelt. In november merk je dat het aantal frisse dagen al wel groter wordt en de kans op warme dagen verder afneemt. De kans op zonnig weer neemt in november ook af ten opzichte van oktober. In oktober heb je ruim 57 procent kans op zonnig weer en in november dat naar vijftig procent. Nachtvorst komt vooral in de tweede helft van november ook steeds vaker voor.