Seoul bezoeken

Stel dat je hebt besloten om Seoul te gaan bezoeken. Op dat moment moet je gaan kijken hoe je naar Seoul gaat reizen, waar je je hotel gaat reserveren, hoe je je planning gaat maken en ga je op zoek naar allerlei informatie over deze boeiende hoofdstad van Zuid-Korea. Kan ik er goed winkelen, hoe zit het met vervoer en wat kan ik qua eten verwachten? Dat zijn vragen die al snel in je opkomen op het moment dat er een vakantie in Seoul aan zit te komen. Op deze pagina bieden we antwoorden op dit soort vragen. Lees ook zeker onze handige informatie waar je alles te weten komt over tijdsverschil, fooien, geldzaken, veiligheid en andere praktische reisinfo.



Naar Seoul vliegen

De manier om vanuit Nederland naar Seoul te reizen is per vliegtuig. Dankzij KLM en Korean Air kun je rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Incheon International Airport vliegen. De totale vluchtduur bedraagt dan ruim tien uur voor de heenweg en ruim elf uur voor de terugvlucht. De vlucht richting Nederland duurt langer vanwege de tegenwind die je dan op vlieghoogte ervaart. Als je met KLM of Korean Air vliegt dan land je op Incheon International Airport. Dit is de nieuwe luchthaven die in 2001 opende.

Je kunt ook met een overstap naar Seoul vliegen. Vaak is dat de manier om de goedkoopste vliegtickets naar Seoul te vinden. Dat kan bijvoorbeeld heel goed met China Airlines of China Southern Airlines. De reistijd met een overstap is natuurlijk langer. Wie een gunstig reisschema heeft die kan in pakweg 14 uur naar Seoul reizen. De meer ongunstige tickets hebben soms wel totale reistijden van tegen de dertig uur of nog langer. Als je met een Aziatische maatschappij vliegt dan land je mogelijk op de oudere luchthaven: Gimpo International Airport. Dit vliegveld is minder modern, maar heeft wel als voordeel dat de tijd en de kosten om naar de stad te reizen gunstiger zijn.

Naar Seoul vliegen

Van het vliegveld naar de stad

Als je op Incheon International Airport geland bent dan wil je zo snel mogelijk naar de stad. Dat kost je wel wat tijd, want de luchthaven ligt ruim vijftig kilometer ten westen van het hart van Seoul. Je kunt kiezen uit de bus, de trein en de taxi om naar de stad te reizen. De taxi is het duurste, maar soms wel het handigste als je eindbestemming niet goed met de limousinebussen of de trein te bereiken is. Als je met 3 of 4 personen reist dan valt de prijs per persoon ook wel weer mee. Reken op 60 tot 80 euro voor een enkele rit. ’s Nachts geldt er een toeslag van 20%.

Met de bus reis je vanaf het vliegveld niet met een normale bus, maar met zogenaamde limousinebussen. Dat betekent grote comfortabele stoelen zodat je relaxed naar je eindbestemming kunt reizen. Voor veel reizigers is dit de meest handige manier om naar de stad te reizen, omdat deze bussen vaak het dichtst in de buurt van de hotels stoppen. Je hebt de City Limousine Buses die in ongeveer een uur naar de stad reizen. Erg populair is de KAL Limousine Bus. Deze bussen rijden over vier verschillende routes die vooral bij de populaire hotels van Seoul stoppen. Grote kans dus dat je met deze busdienst de beste verbinding hebt.

Van het vliegveld naar de stad

De derde optie is om met de trein te reizen. Zowel Terminal 1 als Terminal 2 hebben een treinverbinding met de stad. Met de express trein reis je in 43 minuten naar Seoul Station. De reguliere treinen doen er tien minuten langer over, maar zijn meer dan de helft goedkoper. Is die 10 minuten tijdswinst de meerprijs waard? Wij vinden van niet.

Als je op Gimpo International Airport landt dan heb je geluk. Je zit dan dichter bij de stad en hebt daardoor vrijwel altijd een kortere reistijd. Daarnaast is het ook goedkoper om vanaf Gimpo naar Seoul te reizen. De afstand van slechts 15 tot 20 kilometer tot het centrum van de stad kun je op verschillende manieren afleggen. Wil je zo efficiënt mogelijk naar je eindbestemming in Seoul reizen dan is de taxi vrijwel het handigste. Reken op een ritprijs van ongeveer 25 tot 35 euro.

Vanaf Gimpo kun je ook gewoon met de metro naar de stad reizen. Metrolijn 5 verbindt Gimpo International Airport met de stad en met metrolijn 9 kun je vanaf het vliegveld richting de populaire wijk Gangnam reizen. De reistijd bedraagt, afhankelijk van je eindstation, gemiddeld 30 tot 40 minuten. Ook de trein is een optie. Het vliegveld heeft een eigen treinstation. De A’REX trein brengt je in iets meer dan een kwartier naar treinstation Seoul. Ook de zogenaamde limousinebussen zijn een optie. Het is duurder reizen dan met de trein of metro, maar voor sommige bestemmingen kan het wel efficiënter zijn.

limousinebus

Waar overnachten in Seoul

Op het moment dat je op zoek gaat naar een hotel, hostel of appartement in Seoul dan zul je zien dat er veel aanbod is, maar dat de accommodaties verspreid liggen over verschillende wijken in Seoul. Waar zit je dan het beste?

Als je zo centraal mogelijk wilt zitten, dicht in de buurt van restaurants, bars en de belangrijkste bezienswaardigheden dan moet je de wijk Jung-gu kiezen. Dit is het centrum van de stad. Van hieruit kun je daarom ook vrij eenvoudig met het openbaar vervoer naar andere delen van de stad reizen.

Erg populair is de buurt Myeongdong omdat dit het meest levendige stuk van de stad is. Iets rustiger maar zeker uitstekend is als je een hotel hebt rond het financiële centrum van de stad. Dat ligt direct ten noorden van de City Hall. Zelf hebben we in het viersterren Koreana Hotel overnacht, dat echt perfect gelegen was als uitvalsbasis om Seoul te verkennen. Een goed alternatief dat aan de overkant van de weg ligt is het New Kukje Hotel.

Een andere locatie die populair is, is de wijk Gangnam. Ja, dit is de wijk waar het nummer ‘Gangnam Style’ over gaat. Toeristisch gezien is dit ook een aardige keuze. Je zit in de buurt van verschillende uiteenlopende bezienswaardigheden, maar Gangham staat vooral bekend vanwege de vrij hoge levensstandaard. Dat betekent luxe winkelen en uitstekende restaurants waar je heerlijk kunt eten. Het kost je wel wat tijd om naar het centrum te reizen van hieruit: minstens een half uur ben je wel kwijt.

Waar overnachten in Seoul

Vervoer in Seoul

In de stad zelf kun je gebruik maken van bus, metro en taxi. De metro is in veel gevallen het handigste, goedkoopste en vaak ook het meest efficiënt. Een ritje met de metro kost je vaak niet veel meer dan één euro, tenzij je echt grote afstanden af gaat leggen. Het voordeel van de metro is dat je geen last hebt van het drukke verkeer in de stad zelf. Je kunt losse kaartjes kopen in de metrostations of met een T-Money kaart reizen. Dit is een OV-kaart waar je saldo op zet en vervolgens mee in- en uitcheckt bij de metrostations. Je krijgt met de T-money kaart 100 won korting per rit. Als je meerdere metroritten gaat maken is dit al snel de handigste oplossing. Je koopt de T-money kaart op metrostations en bij verschillende supermarkten.

Vervoer in Seoul

De bus is ook een prima vervoersmiddel in Seoul. De informatie over de lijnen en tijden staan ook in het Engels aangegeven. De buschauffeurs spreken echter meestal geen of amper Engels. Ook de bus kun je met de T-money kaart betalen. Vergeet niet om in- en uit- te checken.

De taxi is aanzienlijk duurder dan het openbaar vervoer. Het kan wel handig zijn voor kortere afstanden, bijvoorbeeld als je vanaf het metrostation anders nog een stukje zou moeten lopen. Taxi’s zijn redelijk betaalbaar en rijden op de taximeter. Bottleneck is vaak het drukke verkeer waardoor de meter ook op gaat lopen als de taxi stilstaat of langzaam rijdt. Niet alle taxichauffeurs spreken Engels. Je hebt echter wel speciale internationale taxi’s met Engelssprekende chauffeurs. Als je deze taxi’s op voorhand wilt reserveren dan betaal je een toeslag van 20% op de normale ritprijs.

Tmoney of Cashbee

Als je je met het openbaar vervoer wilt gaan verplaatsen in Seoul dan is het handig om een Tmoney of Cashbee kaart te kopen. Dit zijn anonieme OV-chipkaarten die je kunt gebruiken in de metro en bussen van Seoul. Het is niet alleen handiger dan iedere keer losse kaartjes kopen, het is ook goedkoper. De ritprijzen liggen goedkoper als je met een T Money of Cashbee kaart betaalt. Je moet wel eerst zo[n OV-kaart kopen. Dat kan onder andere bij supermarkten zoals 7-Eleven, GS25, Buy The Way en Ministop. De Tmoney kaart is ook te koop in de ticketmachines die je in de metrostations aantreft. Daar kun je ook extra tegoed aanschaffen om te kunnen reizen. O ja, tegenwoordig zijn er ook steeds meer taxi’s in Seoul waar je met Tmoney of Cashbee kunt betalen, mits je natuurlijk voldoende saldo op je kaart hebt staan.

Tmoney

Fietsen

De fiets is geen goed transportmiddel in Seoul. Het verkeer is er amper op ingesteld en fietspaden zijn zeldzaam. Op sommige plekken kun je wel prima recreatief fietsen, zoals langs de oevers van de Han en in de verschillende stadsparken. Rond dat soort locaties vind je ook wel wat plekken waar je een fiets kunt huren.

Fietsen in Seoul

Toeristische bussen

In Seoul rijden de bussen van Seoul Tiger Bus rond. Het wordt ook Seoul City Tour Bus genoemd. Ze rijden met verschillende soorten bussen rond, zoals een open-top bus, een trolleybus en normale dichte bussen. Er worden drie verschillende routes gereden: de blauwe route concentreert zich in het hart van de stad, de groene route doet het stuk ten zuiden van de Han rivier (o.a. de wijk Gangnam) en de rode route pakt een stuk centrum mee, doet het zuid-westen van de stad en is de verbinding tussen de groene en de blauwe route.

Deze toeristische bussen rijden volgens het zogenaamde hop-on-hop-off concept. Je kunt bij de verschillende haltes uitstappen en weer instappen gedurende de geldigheid van je kaartje (meestal 1 dag). Er is ook nog een speciale avondroute zodat je Seoul by night kunt ervaren. Dit is een vaste route waarbij je aan boord blijft zitten.

Toeristische bus

Hoeveel dagen?

Om Seoul te ontdekken heb je tenminste een dag of drie nodig als je zoveel mogelijk van de stad wilt zien. Omdat het zo’n enorme metropool is, is drie dagen nog aan de krappe kant. Wil je ook de bezienswaardigheden en musea zien die iets verder uit de route liggen dan mag je wel een dag of twee dagen toevoegen aan je reisschema. Voor een grondig bezoek aan Seoul kun je zelfs een hele week uittrekken zonder je op enige moment te gaan vervelen.

Heb je maar één dag omdat je een rondreis maakt of een stopover in Seoul hebt, dan zouden wij aan willen raden om in het centrum te blijven. Daar heb je meerdere paleizen, musea, interessante wijken en bezienswaardigheden om je gemakkelijk een hele dag te vermaken. Je hebt daar dan eigenlijk ook geen openbaar vervoer bij nodig. Het verhaal ‘Seoul in één dag: het centrum van Seoul‘ laat je zien hoe je zo’n dag in kunt vullen.

Kledingadvies

Het grillige klimaat van Seoul zorgt dat het vrij lastig is om kledingkeuzes te maken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het overdag zonnig en warm is, waarbij je vrij luchtig gekleed kunt gaan, maar dat aan het einde van de dag het snel frisser wordt. Ook kun je in de zomer te maken krijgen met flinke regenbuien terwijl het wel warm is. Ons advies is om zoveel mogelijk kleding mee te nemen die je in laagjes kunt dragen. Zo ben je op veel verschillende temperaturen voorbereid. Een dunne waterdichte jas is in de nattere periode ook zeker aan te raden. Kijk qua schoenen of je in de zomer kiest voor waterdichte schoenen of voor luchtig schoeisel dat nat mag worden. In het droge seizoen heb je sowieso dichte schoenen nodig vanwege de temperaturen.

Winkelen

Seoul is een heerlijke bestemming om te winkelen. Je hebt er moderne overdekte winkelcentra, drukke winkelstraten, complete winkelwijken zoals Myeongdong en leuke lokale boetiekjes waar je authentieke lokale spullen kunt kopen of de laatste mode kunt inslaan. De prijzen liggen vrij gunstig in Seoul. In veel gevallen ben je iets minder kwijt dan in grote Europese steden. Onze favoriete winkelwijk is Insadong en dan met name de autovrije winkelstraat Insadong-gil. De traditionele wijk Buckhon biedt ook zeker een aantal leuke plekjes om te shoppen, maar daar ligt het allemaal wat meer verspreid en je moet daarom wat meer speuren tussen de oude straatjes. Dat maakt de jacht wel leuker!

Winkelen in Seoul

Eten in Seoul

Liefhebbers van de Aziatische keuken kunnen volop genieten in Seoul. De verschillende facetten van Aziatisch eten zijn hier aanwezig. Denk hierbij aan pikant eten als je dat wilt, veel verschillende soorten kruiden, allerlei soorten streetfood en natuurlijk veel rijst en noedels. Erg bekend is de Koreaanse barbecue waarbij vooral vlees maar ook andere gerechten op een centraal in de tafel geplaatste barbecue klaargemaakt worden. Vooral allerlei soorten vlees waar vet doorheen geregen is doen het hierbij goed. Het vet haalt de smaak op en zorgt voor een aangename malsheid van het vlees. Bij sommige restaurants bak je het vlees zelf, maar meestal wordt het door het personeel gedaan voor jou. Het vlees gaat vaak in grotere stukken op de barbecue en wordt dan tijdens het bakproces door middel van een schaar in kleine stukken geknipt.

Eten in Seoul: Koreaanse BBQ

Probeer ook zeker een keertje kimchi te eten. Dit bijgerecht op basis van gefermenteerde kool is kenmerkend voor de Koreaanse keuken. Er is ook een stoofgerecht op basis van kimchi: de kimchi stew. Vaak zit er dan behalve groente ook varkensvlees in.

Een van onze favoriete gerechten in Seoul is gimbap (of kimbap). Dit is de Koreaanse variant van sushi. Dit rijstgerecht is ontstaan omdat Japan Zuid-Korea van 1910 tot 1945 bezetten. Zij brachten de sushi naar Korea. Uiteindelijk hebben de Koreanen er hun eigen variant van gemaakt. Ginbap is gebaseerd op maki sushi (de sushi rolls) met een aantal verschillen: er wordt ander zeewiervel gebruikt en de dressing voor de rijst is anders. Ook de vullingen zijn vaak anders. De Koreaanse sushi kent wat meer variaties, zeker door het gebruik van verschillende soorten vlees naast vis en het toepassen van sausjes en zuurtjes in de gimbap.

Eten in Seoul: gimbap (of kimbap)