Handig om te weten

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Seoul op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Seoul of Zuid-Korea kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.




Aardbevingen

In Zuid-Korea komen geregeld aardbevingen voor. Vaak zijn deze vrij onschuldig van aard en is de schade beperkt. Er komen soms ook zwaardere aardbevingen voor. De geschiedenis heeft aangetoond dat aardbevingen van serieuze omvang ook mogelijk zijn. Dat heeft Seoul zelf mogen ondervinden in het jaar 1518. Volg in het geval van een aardbeving de instructies van de autoriteiten op. Op verschillende plekken in de stad zijn schuilplekken aangebracht voor het geval je te maken krijgt met een aardbeving. Deze zijn vooral aangebracht in voetgangerstunnels.

Aardbevingen

Alarmnummers

In geval van nood kun je de politie bereiken via alarmnummer 112. De brandweer en ambulance bel je via het noodnummer 119.

Document / visum

Met een geldig Nederlands paspoort kun je in principe 90 dagen visumvrij naar Seoul reizen. Je paspoort moet tenminste geldig zijn tot na je vertrek uit Zuid-Korea. Daarnaast moet je, indien ze daarom vragen, aan kunnen tonen dat je ook weer uit Zuid-Korea zult vertrekken. Dat kan met een retourticket of met een bevestigde reservering door een doorvlucht naar een ander land.

Sinds 2022 heb je een zogenaamde ETA nodig. Deze letters staan voor een Electronic Travel Authorization. De ETA-plicht geldt voor iedere buitenlander die Zuid-Korea wil bezoeken, dus ook voor houders van een Nederlands paspoort. Een ETA voor Zuid-Korea regel je via deze link. Binnen 24 uur heb je je toestemming, die vervolgens twee jaar geldig is. Betalen voor het Zuid-Koreaanse ETA kan met de gangbare creditcards.

Document / visum

Drinkwater

Het leidingwater in Seoul is uitstekend drinkbaar. We hebben ergens gelezen dat het een bijsmaak heeft, maar wij hebben dat nooit zo in Seoul ervaren. Het water uit de kraan kun je dus prima gebruiken om te drinken of om je tanden mee te poetsen. Als je ergens gaat eten is het ook normaal als je gratis water bij je maaltijd geserveerd krijgt. Ook dit is gewoon kraanwater, maar dan vaak wel gekoeld.

Er zijn ook diverse plekken op straat waar je drinkfonteintjes ziet. Dit water is dus ook uitstekend om de dorst even te lessen als dat nodig is.

Drinkwater

Elektriciteit

Nederlandse apparatuur moet zonder problemen kunnen werken op het elektriciteitsnetwerk van Seoul. Het is een 220 volt / 60 Hz netwerk met vergelijkbare stekkers en stopcontacten als we in Nederland hebben.

Excursies regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Seoul bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Seoul.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Seoul
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Seoul via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Seoul via Tiqets

Fooien

Over fooien geven in Seoul kunnen we vrij kort zijn: niet doen. Het geven of ontvangen van fooien is niet gebruikelijk in Zuid-Korea. Sommige sites schrijven dat je in westerse restaurants in Seoul wel een fooi kunt geven van pakweg 5 tot 10 procent, maar wij zouden eigenlijk aan willen raden om het vooral niet te doen. Je kunt de mensen er zich ongemakkelijk door laten voelen. Wat ook niet wenselijk is, is dat toeristen het gebruik om fooien te geven langzaamaan invoeren in de Koreaanse samenleving. Het bieden van service zit in de aard van de mensen en de prijs die je betaalt is een eerlijke prijs waarbij de service vanzelfsprekend is.

Geld

In Seoul betaal je met de won (₩). Er is geen onderverdeling in centen of zo. Munten zijn er van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 won. De kleinste munten zul je in de praktijk amper of niet tegenkomen. Papiergeld is er in briefjes van 1000, 5000, 10.000 en 50.000 won. De wisselkoers van de won ten opzichte van de euro fluctueert nogal. De laatste jaren ligt die ergens tussen de 1200 tot 1400 won voor 1 euro.

Je kunt geld opnemen uit de geldautomaten die je op verschillende plekken in Seoul aan zult treffen. Ook op de internationale luchthaven van Seoul kun je geld opnemen met je Nederlandse bankpas. Zorg er wel voor dat het betaalprofiel van de bankpas op ‘wereld’ staat. In winkels betalen met je Nederlandse bankpas is niet mogelijk. Wel worden de grote merken creditcards op redelijk wat plekken geaccepteerd zoals in winkels, restaurants, bars en hotels.

Geld

TIP: Wisselkoers berekenen en Zuid-Koreaanse won bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Zuid-Koreaanse won ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je won bestellen, zodat je bij aankomst in Seoul niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bestel je Zuid-Koreaanse won bij GWK Travelex

Internet

Op veel plekken kun je via gratis wifi online gaan. Vaak zijn het wel beveiligde netwerken waar je een wachtwoord voor nodig hebt. Als klant krijg je die vaak na het gewoon te vragen. Soms hangt het wifiwachtwoord ergens in de zaak aan de muur.
Je kunt natuurlijk ook via het mobiele telefoonnetwerk online gaan. Vanwege roamingkosten is dit vaak niet goedkoop. Kijk voor de zekerheid eventjes of jouw provider speciale voordeelpakketten heeft voor internet buiten Europa. Soms kun je binnen zo’n pakket ook nog voordelig bellen en SMS’en.

Internet via wifi

Openbare toiletten

Bij bezienswaardigheden, in musea en in winkelcentra vind je vrijwel altijd openbare toiletten. Het leuke aan de toiletten in Seoul is dat ze gratis zijn en over het algemeen goed schoongehouden worden.

Openbare toiletten

Smog

Seoul behoort tot de meest vervuilde steden ter wereld. Volgens experts staat de stad zelfs op de tweede plek na de Chinese hoofdstad Beijing. In eerste instantie wezen de Koreanen China aan als veroorzaker van de smog in hun hoofdstad. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat men in Seoul vooral de hand in eigen boezem moet steken. De groeiende economie in combinatie met de groei in aantal inwoners heeft geleid tot meer energiebehoefte, meer verkeersopstoppingen en dus meer uitstoot van schadelijke stoffen. Steeds vaker is er in Seoul daardoor sprake van smog. Soms heb je het niet direct in de gaten en lijkt het erop dat de zon wat gefilterd wordt. Je merkt het vooral tegen zonsondergang als de zon oranjeachtig kleurt en de lucht een soort van lichtbruine kleur krijgt. Op de ergste dagen zie je duidelijk wat er gaande is. Het zicht wordt dan gewoon serieus beperkt. Het is niet voor niets dat je een deel van de locals met mondkapjes op ziet lopen door de straten van Seoul.

Voor mensen met longziektes en ademhalingsproblemen is Seoul op dagen waarop er sprake is van een sterk vervuilde lucht niet de meest ideale bestemming om naartoe te reizen. Tijdens regenachtige dagen is het een stuk beter gesteld met de luchtkwaliteit. Helaas valt de meeste regen in de zomer, waardoor het dan weer warm en benauwd is.

Smog

Stoplichten

Bij de meeste oversteekplaatsen in Seoul staan stoplichten. In Nederland heb je misschien nog wel de neiging om rood licht te negeren en gewoon over te steken als het kan (of zelfs als het niet kan). In Seoul heb je een redelijke kans dat je door de politie betrapt en vervolgens ook bekeurd wordt. je ziet locals amper door het rode licht lopen. Dat is waarschijnlijk ook omdat tegendraads zijn niet in hun aard ligt.

Taal

In Zuid-Korea dus ook in Seoul spreekt men Koreaans. Als buitenlander zul je deze taal niet zo snel oppikken omdat het schrift er ook anders uitziet. Gelukkig zijn er in Seoul aardig wat mensen die redelijk Engels spreken. Vaak kom je er echt wel uit, zeker als je gebaren in combinatie met een vriendelijke glimlach gebruikt.

Taal

Tmoney of Cashbee

Als je je met het openbaar vervoer wilt gaan verplaatsen in Seoul dan is het handig om een Tmoney of Cashbee kaart te kopen. Dit zijn anonieme OV-chipkaarten die je kunt gebruiken in de metro en bussen van Seoul. Het is niet alleen handiger dan iedere keer losse kaartjes kopen, het is ook goedkoper. De ritprijzen liggen goedkoper als je met een T Money of Cashbee kaart betaalt. Je moet wel eerst zo[n OV-kaart kopen. Dat kan onder andere bij supermarkten zoals 7-Eleven, GS25, Buy The Way en Ministop. De Tmoney kaart is ook te koop in de ticketmachines die je in de metrostations aantreft. Daar kun je ook extra tegoed aanschaffen om te kunnen reizen. O ja, tegenwoordig zijn er ook steeds meer taxi’s in Seoul waar je met Tmoney of Cashbee kunt betalen, mits je natuurlijk voldoende saldo op je kaart hebt staan.

Tmoney

Tijdsverschil

Als je naar Seoul reist dan betekent dit dat je een tijdsverschil zult moeten overbruggen als je uit Nederland (of België) afkomstig bent. Als het in Nederland zomertijd is, is het in Seoul 7 uur later. Als het in Nederland wintertijd is, dan is het in Seoul maar liefst 8 uur later. Het grotere tijdsverschil in de winter wordt veroorzaakt doordat men in Zuid-Korea geen zomertijd hanteert.

Veiligheid

Seoul is een veilige bestemming. Zeker als je de criminaliteitscijfers afzet tegen de grootte van de stad dan kun je niet anders zeggen dan dat Seoul een veilige stad is. Natuurlijk gebeurt er ook hier weleens wat, maar zelden zijn toeristen daarbij het slachtoffer. Wees echter nooit te onachtzaam met je geld en dure spullen. Hoewel een Koreaan je eerder achterop zal lopen als je per ongeluk je telefoon of portemonnee laat liggen, er lopen ook toeristen rond die misschien net wat minder eerlijk zijn.