Bezienswaardigheden in Seoul

Ga je naar Seoul dan valt er heel wat te zien en te doen. De eeuwenlange historie van de stad, de prachtige paleizen en de moderne elementen zorgen ervoor dat je je gemakkelijk dagenlang bezig kunt houden in Seoul. Wie alle hoogtepunten van de stad wil zien die mag daar misschien wel een hele week voor uittrekken. Om het gemakkelijk te maken hebben we de belangrijkste en meest boeiende bezienswaardigheden van Seoul op een rijtje gezet. Op die manier kun je gemakkelijk zien wat de moeite waard is. Leuk feitje is dat locals in het weekend graag in klederdracht de paleizen bezoeken om zichzelf op de foto te laten zetten.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Seoul bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Seoul.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Seoul
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Seoul via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Seoul via Tiqets

Myeong-dong

Eén van de meest geliefde plekken om te winkelen in Seoul is in en rondom Myeong-dong. Het wordt daarnaast ook gezien als één van de duurste winkelstraten ter wereld. Wanneer de zon ondergaat in Seoul, komt Myeong-dong pas echt tot leven. De neon reclames schitteren aan de gevel en de bezoekers verplaatsen zich in grote getale van hot naar her. Behalve winkelen kun je in Myeong-dong ook uitgebreid lunchen en/of dineren. In de directe omgeving zijn theaters, hotels en de prachtige Myeong-dong kathedraal te vinden. Als je de kans hebt is het zeker een aanbeveling waard om het immens populaire Myeong-dong festival bij te wonen. Tijdens dit spektakel, wat plaatsvindt in het voor- en najaar, worden de straten gevuld met parades, uiteenlopende optredens en danswedstrijden.

Myeong-dong

N Seoul Tower

Sinds 1980 worden bezoekers uitgenodigd om een kijkje te nemen in de N Seoul Tower bovenop de Namsan berg. Deze radio en televisietoren werd in 1975 voltooid verklaard na een bouwperiode van vijf jaar. In totaal meet de N Seoul Tower twee-honderd-acht-en-dertig meter. Het observatiedek bevindt zich respectievelijk op honderd-acht-en dertig meter en het restaurant op honderd-drie-en-dertig meter. Wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn, kun je zeker zestig kilometer ver kijken. De N Seoul Tower is inmiddels een icoon van de stad Seoul geworden en een populaire bezienswaardigheid voor toeristen.

N Seoul Tower

Cheonggyecheon

Dwars door het centrum van Seoul stroomt de Cheonggyecheon. Voor enige tijd is deze waterstroom gedempt om ruimte te maken voor de aanleg van een weg. Echter sinds 2005 is de Cheonggyecheon volledig hersteld. Het nieuwe ontwerp leent zich uitermate goed voor een wandelingetje langs de kade, over voetbruggen en blokken in het water die je uitdagen om de oversteek te wagen. Vanuit de Cheong-gye Plaza kun je gemakkelijk de waterstroom volgen die langs prachtige plekken in de stad voert. Denk hierbij aan kunstwerken, sculpturen, de architectuur van de stad en andere bezienswaardigheden. Tijdens het Seoul Lantern Festival in november komt de Cheonggyecheon helemaal tot zijn recht. De route wordt dan namelijk verlicht met prachtige handgemaakte lantaarns.Changdeokgung Paleis

In het stadsdeel Jongno-gu kun je het paleizencomplex Changdeokgung bezoeken. Omstreeks de vijftiende eeuw gaf koning Taejong de opdracht tot het bouwen van een paleis in een natuurlijke omgeving. Dat dat gelukt is, is nog altijd zichtbaar. Het Changdeokgung paleis ligt namelijk in een behoorlijk groot park. We kijken tegenwoordig wel naar een reconstructie, aangezien de boel plat werd gebrand tijdens de Japanse invasie in de tweede helft van de zestiende eeuw. Sinds 1997 is dit paleizencomplex geregistreerd als werelderfgoed van Unesco. Hoewel de paleizen en andere gebouwen prachtige architectuur laten zien, wordt vooral de ‘secret garden’ genoemd als bezienswaardigheid. Hier bevinden zich voormalige studeerkamers, waaronder ‘Yeongyeongdang’ en de bibliotheek van het koninklijke huishouden.

Changdeokgung Paleis

Gyeongbokgung Paleis

Het meest indrukwekkende paleis uit de Joseon dynastie is het paleizencomplex Gyeongbokgung in het noorden van Seoul. Al in de veertiende eeuw werd er gestart aan de bouw van een paleis waar de koning Taejo van Joseon zou gaan resideren. Helaas werd ook dit paleis niet bespaard tijden de Japanse invasie. De reconstructie van het Gyeongbokgung paleis en andere gebouwen vond pas plaats in 1867. Op het hoogtepunt stonden hier zo’n drie-honderd-dertig gebouwen. Het heeft enorm veel geld en tijd gekost. Ook dit werd deels vernietigd door Japanse bezetters, waardoor er enkele gebouwen overeind zijn blijven staan. Tegenwoordig kijken we naar reconstructies die zo goed mogelijk zijn gepaald door de restanten die er op deze plek gevonden zijn.

De bezienswaardigheden bestaan hoofdzakelijk uit de Gwanghwamun toegangspoort, de troonzaal in Geunjeongjeon, het Gyeonghoeru- en de Hyangwonjeong paviljoen en de vertrekken van de kroonprins in Donggung. Dit alles is gelegen in een prachtige setting van natuur en waterpartijen. Liefhebbers kunnen er eveneens het ‘National Palace Museum of Korea’ en het ‘National Folk Museum of Korea’ bezoeken.

Gyeongbokgung Paleis

War Memorial of Korea

In Yongsan-gu bevindt zich het War Memorial of Korea museum. Hier worden belangrijke delen uit de geschiedenis van Korea belicht en tentoongesteld die veel invloed hebben gehad op hoe de situatie tegenwoordig is. Het drie verdiepingen tellende museum neemt je door middel van foto’s, voorwerpen, sculpturen, uniformen, wapens, kaarten en militaire voertuigen mee terug naar 1950 toen de Koreaanse oorlog van start ging. Het War Memorial of Korea is gratis toegankelijk.

Insadong

Het stadsdeel Insadong staat bekend om de vele galeries, handgemaakte spulletjes en traditionele (thee)huizen. Daarnaast tref je er bezienswaardigheden als het Unhyeongung paleis, de Yogyesa Temple, Dukwon Gallery, Kyung-In Museum of Fine Art en Tapgol Park. Er heerst vooral een gezellige sfeer met leuke restaurants, café’s en heel veel winkeltjes. De alom aanwezige streetfood zorgt voor heerlijke geuren.

Insadong

Changgyeonggung Paleis

Het oorspronkelijk in de vijftiende eeuw gebouwde Changgyeonggung paleis werd eveneens door de Japanners met de grond gelijk gemaakt. Ook hier werd het paleis tijdens de Japanse invasie niet bespaard. Later werd er zelfs een dierentuin van gemaakt. Het huidige paleiscomplex weerspiegelt slechts een klein deel van hoe het eens was. Het Changgyeonggung paleis werd gebouwd voor de ouders van koning Sejong. Je kunt er de Myeongjeongjeon ontvangsthal bewonderen, waarachter de residenties van de koning en koningin zich bevond. De tuinen van het Changgyeounggung paleis zijn even indrukwekkend als de gebouwen die zich erin bevinden.

Sungnyemun Gate

De historische stadspoort van Seoul staat bekend als ‘Sungnyemun’ of het iets minder officiële ‘Namdaemun’, wat zuidpoort betekend. De poort werd in 1398 gebouwd en onderging in 1447 en 1479 nog een reconstructie. Uiteindelijk moest er na brandstichting in 2008 een deel vervangen worden. Het bouwwerk bestaat uit hout en steen en wordt ’s avonds prachtig uitgelicht. De Sungnyemun Gate wordt gezien als grootste nog bestaande stadspoort van Zuid-Korea.

Sungnyemun Gate

Deoksugung Paleis

Tijdens de Joseon dynastie zijn er meerdere paleizen in Seoul gebouwd. Het Deoksugung paleis is er hier één van. Omstreeks 1593 trok de koning in dit paleis, aangezien zijn andere paleizen waren afgebrand tijdens de Japanse invasie. De architectuur laat meerdere stijlen zien waarin de westerse en oosterse cultuur samen komt. Onder de gebouwen bevinden zich het ceremoniële gebouw ‘Junghwajeon’, het door een Brit ontworpen ‘Seokjojeon’ gebouw waar tegenwoordig het ‘Daehan Empire History Museum’ is gevestigd en het paviljoen ‘Jeonggwanheon’ waar de koninklijke familie graag een kopje koffie dronk.

Deoksugung Paleis

Bukchon Hanok Village

In dit bijzondere deel van Seoul kun je zelf kennismaken met de oude traditionele huizen van het Zuid-Korea. Bukchon Hanok Village neemt je mee terug naar de Joseon dynastie. Al wandelend door dit gebied maak je kennis met de oude architectuur, de typische Koreaanse decoraties en veel ambachten uit die tijd. Veel van de bijna negenhonderd traditionele huizen zijn namelijk ingericht met kunst, handwerk en speciaalzaken. Als je interesse hebt kun je zelf ook deelnemen aan een workshop. Bukchon Hanok Village bevindt zich in het gebied tussen Gyeongbokgung en Changdeokgung.

Bukchon Hanok Village

Gangnam Style sculptuur

In het jaar 2012 had de artiest PSY een wereldhit met het liedje ‘Gangnam Style’. Het bijbehorende dansje werd eveneens wereldwijd nagedaan en vastgelegd op video. Omdat ze in Korea bijzonder trots zijn op deze Koreaanse hit, is er een bronzen sculptuur ontworpen die dit fenomeen weerspiegeld. De ontwerper ‘Hwang Man-suk’ heeft twee handen vormgegeven die het ‘paardendansje’ van Psy implementeren. Het bronzenbeeld is vijf meter hoog en acht meter breed. De onthulling van het beeld vond plaats op vijf april 2016 in de wijk Gangnam van Seoul.

Gangnam Style sculptuur

Lotte World Tower

Het hoogste gebouw van Seoul staat op naam van ‘Lotte World Tower’. Dit honderd-drie-en-twintig verdiepingen tellende gebouw werd ontworpen door Kohn Pedersen Fox, een Amerikaanse architect die ook gebouwen als ‘Shanghai World Financial Center’ op zijn naam heeft staan. Lotte World Tower meet in totaal vijf-honderd-vijf-en-vijftig meter waarmee het een symbool van de stad Seoul vormt. Naast een hotel zitten er ook commerciële bedrijven, entertainment, een observatiedek en een rooftop café. Nergens anders in Seoul heb je zo’n mooi uitzicht bij je drankje.

[BUDGET-TIP] Wil je gratis genieten van het uitzicht vanaf Lotte World Tower? Ga dan naar de balie voor de 31 verdieping, die je binnen vindt. Daar meld je je omdat je op de 31e verdieping wilt gaan eten of drinken. Je krijgt dan een bezoekerspas mee waarmee je naar boven kunt en onder het genot van een hapje of drankje gratis over Seoul uit kunt kijken.

Lotte World Tower

Koningsgraven Seonjeongneung

Het Seonjeongneung Park wordt door toeristen veelal bezocht om de koningsgraven te bezoeken uit de Joseon dynastie. Wat de plek zo bijzonder maakt, is de rust die er heerst en tegelijkertijd zie je de grens met hoge gebouwen waarachter de drukte van de stad zich ophoopt. De koningsgraven in Seonjeongneung dateren uit de veertiende, vijftiende en zestiende eeuw. De ronde graven van koning Jeongneung, koning Jungjong en koningin Jeonghyeon zijn uitermate indrukwekkend. De stenen die het graf markeren alsmede de met gras belegde koepel geven het graf direct aanzien. Rondom het graf zijn beelden van tijgers, schapen en paarden te ontdekken. In totaal zijn hier veertig graven te vinden. In het Royal Tombs History center kun je vervolgens alle informatie over deze koninklijkheden te weten komen. Naast de ‘Tomb keepers house’, waar dagelijks rituelen worden uitgevoerd, staat een vijfhonderd jarige ginkgo boom.

Koningsgraven Seonjeongneung

Berlijnse Muur

Aan de ‘Berlin Square’ naast de Cheonggyecheon rivier staat een stukje muur uit de Duitse geschiedenis. Dit is namelijk een deel van de Berlijnse Muur die vroeger een scheiding maakte tussen oost en west Berlijn. Op negen november 1989 werd de muur afgebroken en kwam er daarmee een einde aan de Koude Oorlog. Als geschenk werd dit door Korea ontvangen met de achterliggende gedachte dat er hoop is op een reünie tussen Noord en Zuid-Korea. Naast het stukje muur is ook de kenmerkende Berlijnse Beer en straatverlichting uit Berlijn te bewonderen.

Berlijnse Muur

City Hall

Het stadhuis van Seoul is te vinden in het hart van het centrum in het Jung-gu district. Het moderne gebouw, wat door de Zuid-Koreaanse architect Yugeol werd ontworpen, werd in 2012 geopend en trekt sindsdien dagelijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Achter de glazen gevel is namelijk de grootste verticale tuin ter wereld te bewonderen. Hier werden zo’n zeventigduizend planten voor gebruikt. In het ontwerp is een mix gemaakt tussen moderne architectuur en traditionele Koreaanse huizen. Binnen zijn er onder andere een trouwzaal, expositieruimtes, een bibliotheek en galerie te bezoeken. Op maandag is de City Hall van Seoul gesloten. Het voormalige stadhuis is tegenwoordig ingericht als bibliotheek.

City Hall

Bongeunsa Tempel

De Boeddhistische Bongeunsa Tempel dateert oorspronkelijk uit de achtste eeuw. Helaas betreft het hier een replica. Via de toegangspoort ‘Jinyeomun’ bereik je verschillende heiligdommen, waaronder Daewungjeon, Panjeon en het drie-en-twintig meter hoge beeld van de toekomstige Boeddha,Maitreya. Dagelijks worden er in de Bongeunsa Tempel offers gebracht en andere religieuze ceremonies vormgegeven. De Bongeunsa Tempel is te vinden in de wijk Gangnam.

Bongeunsa Tempel

Namdaemun Market

Wanneer je op zoek bent naar leuke en betaalbare souvenirs, dan ben je op de Namdaemun Market in Seoul op het juiste adres. Deze immens grote en deels overdekte markt heeft werkelijk alles in huis. Duizenden winkeltjes en kramen bieden uiteenlopende goederen, gerechten, bloemen en gadgets. Behalve op zondag is de Namdaemun Market elke dag geopend.

Namdaemun Market

Dongdaemun Gate

Als één van de drie stadspoorten is de Dongdaemun Gate zeker niet de minste. Dit statige bouwwerk aan de Jong-ro, wat ook bekend staat als ‘Heunginjimun’, betekent vertaald eigenlijk ‘Poort van de Rijzende Welwillendheid’. Door de eeuwen heen is deze poort al meerder malen gerenoveerd. De Dongdaemun Gate vormt de oude oostelijke toegang naar de stad Seoul. In dit gebied tref je vooral winkels, markten en het Naksan Park.

Dongdaemun Gate